ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας: 210-3838151

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της αποκατάστασης της ακοής

  • Δημοσιευμένο στο Blog

Τα ακουστικά βαρηκοΐας, σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, είναι ιατρικές συσκευές πολύ υψηλής τεχνολογίας. Όπως σε κάθε τομέα της ιατρικής επιστήμης, όπου απαιτείται η δημιουργία συσκευών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να καλυφτεί μια ανάγκη λύσης ιατρικών προβλημάτων (πχ βηματοδότης), έτσι και τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν δημιουργηθεί και εξελιχθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιστημονικών μεθόδων της αποκατάστασης της ακοής.

Τα τελευταία 15 χρόνια, με την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, οι κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας ερευνούν και εξελίσσουν μαζί με τους Ακοολόγους / Ακοοπροθετιστές, τις τεχνολογίες που η επιστήμη της ακοολογίας (αποκατάσταση ακοής) χρειάζεται για να μπορέσει να δώσει λύση.

Η αποκατάσταση της ακοής είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία γίνεται όταν καταλήγουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι πληροφορίες που χρειάζεται ο βαρήκοος για να κατανοήσει το ηχητικό του περιβάλλον (πχ ανθρώπινη ομιλία, θόρυβοι) με σκοπό να επανέλθει η καθημερινή του λειτουργία όσο πιο κοντά γίνεται στα επίπεδα που ήταν πριν την απώλεια της ακοής. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αντίληψη των ήχων σημαίνει ότι για κάθε τι το οποίο ακούμε πρέπει να υπάρχει και μία αντίστοιχη έννοια. Παραδείγματος χάριν, αν ένα μωρό ακούσει τον ήχο ενός γυαλιού που σπάει δεν αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που ακούει. Σε κάποιο σημείο της ζωής του θα μάθει βλέποντας ένα γυαλί να σπάει και ακούγοντας παράλληλα τον ήχο που κάνει τι σημαίνει αυτό.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την ανθρώπινη ομιλία, όταν ένα παιδί γεννιέται στην Ελλάδα θα μάθει ότι όταν ακούει τον ήχο «γυαλί» θα καταλάβει ότι αυτός αντιστοιχεί στο αντικείμενο γυαλί. Αν ένα παιδί γεννηθεί στην Αγγλία και ακούσει τον ήχο «γκλας (glass)» θα καταλάβει επίσης το αντικείμενο γυαλί. Άρα ο εγκέφαλος «ακούει». Η τεχνολογία λοιπόν των ακουστικών βαρηκοΐας έχει ως στόχο να φτάνουν στον εγκέφαλο του βαρήκοου οι ήχοι που θα μπορέσουν να του δώσουν την αντιστοίχηση με τις έννοιες που έχει μάθει από τότε που ήταν παιδί.

Στην δραματική πλειοψηφία των βαρηκοϊών οι άνθρωποι δεν ακούνε απλά πιο σιγά αλλά ακούν αλλοιωμένα και το δύσκολο κομμάτι για την αποκατάσταση αυτού του προβλήματος είναι να καταφέρουν τα ακουστικά βαρηκοΐας να δώσουν στον εγκέφαλο του βαρήκοου τον σωστό ήχο. Αυτό για να γίνει θα πρέπει ο ειδικός της αποκατάστασης της ακοής (Ακοοποροθετιστής / Ακοολόγος) να εκμεταλλευτεί τα ιδιαίτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των ακουστικών βαρηκοΐας με σκοπό να το πετύχει. Όπως πχ ένας γιατρός επιλέγει το φαρμακευτικό σκεύασμα, ανάμεσα σε χιλιάδες διαφορετικά σκευάσματα και καθορίζει την δοσολογία του, για την αποκατάσταση ενός συγκεκριμένου προβλήματος υγείας, έτσι και ο Ακοοπροθετιστής / Ακοολόγος θα πρέπει να επιλέξει τον τύπο του ακουστικού βαρηκοΐας ανάμεσα σε εκατοντάδες τύπους, και να ρυθμίσει την λειτουργία του, για να αποκαταστήσει την συγκριμένη βλάβη στην ακοή του βαρήκοου.

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Οι σύγχρονες τεχνολογίες των ακουστικών βαρηκοΐας έχουν ως σκοπό να δίνουν στο Ακοοπροθετιστή / Ακοολόγο τα απαραίτητα εργαλεία για να δώσουν την επιθυμητή λύση και ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε ότι η συσκευή (ακουστικό βαρηκοΐας) δεν μπορεί από μόνη της να δώσει λύση. Χαρακτηριστικά όπως πλήθος καναλιών, συστήματα καταπολέμησης θορύβου, λειτουργία κάλυψης εμβοών, αντιμετώπιση σφυρίγματος μπορούν να προσφέρουν λύση στον βαρήκοο μόνο όταν ο Ακοοπροθετιστής / Ακοολόγος γνωρίζει πώς να τα αξιοποιήσει.

Σε καμία περίπτωση η ευθύνη της επιλογής του τύπου του ακουστικού βαρηκοΐας το οποίο είναι κατάλληλο για την αποκατάσταση της ακοής ενός βαρήκοου δεν πρέπει να βαρύνει τον ίδιο. Ακόμα και αν, τυχαία, ο βαρήκοος επιλέξει τον σωστό τύπο, δεν θα μπορέσει να βρει την λύση που ζητάει, αν ο Ακοοπροθετιστής / Ακοολόγος δεν ρυθμίσει τη συσκευή σωστά και δώσει παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες στον βαρήκοο για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως για παράδειγμα ακόμα και αν επιλέξουμε το σωστό φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της αρτηριακή πίεσης αν δεν ξέρουμε την σωστή δοσολογία και παράλληλα δεν τροποποιήσουμε πράγματα πχ όπως η διατροφή μας το σκεύασμα από μόνο του δεν είναι αποτελεσματικό.

Εν κατακλείδι η τεχνολογία, σε θέματα ιατρικής, αναπτύσσεται με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ειδικών επιστημόνων οι οποίοι μέσω των γνώσεών τους έχουν την δυνατότητα να την αξιοποιήσουν με σκοπό την αποκατάσταση των διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Ο υπεύθυνος για την αποκατάσταση της ακοής σας είναι ο ειδικός Ακοοπροθετιστής / Ακοολόγος και σε καμία περίπτωση ένας πωλητής ακουστικών βαρηκοΐας, ή ο ίδιος ο ασθενής.

otomedlogowhite

Αθήνα (Κεντρικό)
Διεύθυνση: Κάνιγγος 19 - Αθήνα 106 77
E-mail: info@otomed.gr
Τηλ.: 210 3838151 

Άγιος Στέφανος
Διεύθυνση: Χελμού 34
(Έναντι ιατρείων ΙΚΑ Αγίου Στεφάνου) 145 65
E-mail: mpoundou@otomed.gr
Τηλ.: 210 8143172


FOLLOW US
fb icon fb icon   ytb

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜH
12 ΜΗΝΕΣ

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας!

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies