ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας: 210-3838151

Κυνήγι, εμβοές και προστασία ακοής

  • Δημοσιευμένο στο Blog

Ποιο είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί; Πολύ πιθανόν να το έχετε αντιμετωπίσει και εσείς. 

Η αίσθηση των εμβοών (βουητό στα αυτιά) είναι η ύπαρξη θορύβου χωρίς να υπάρχει κάποια πηγή από την οποία προέρχεται.

Οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από εμβοές ακούν μόνιμα ήχους όπως σφύριγμα, τζιτζίκια, φύσημα ενώ δεν υπάρχει τίποτα στο περιβάλλον που να τον προκαλεί. Ως ακοολόγοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό στους κυνηγούς συχνά είναι η ένταση του ήχου της τουφεκιάς η οποία ξεπερνάει τα 130dB και σε περιπτώσεις όπλου με κάννη κάτω των 66cm μπορεί να φτάσει και τα 150dB. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν στέκεσαι σε απόσταση 100m από ένα αεροπλάνο που απογειώνεται ο ήχος φτάνει περίπου τα 130dB. Η έκθεση σε τόση πολύ μεγάλης έντασης ήχους ακόμα και μια μόνο φορά, δημιουργεί αυτό που αποκαλούμε στην ακοολογία ακουστικό τραύμα το οποίο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση ενώ σε κάποιες άλλες είναι μόνιμο. Για όσους δεν χρησιμοποιούν προστασία ακοής κατά τη διάρκεια του κυνηγιού πολύ πιθανόν να έχουν νιώσει αυτό τον θόρυβο έστω και για λίγες ώρες μετά από κάποιο κυνήγι, ενώ αρκετοί ζουν πλέον με αυτό.

Οι εμβοές εφόσον γίνουν μόνιμες είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και σε ποσοστό 90% συνοδεύεται από απώλεια ακοής σε κάποιες συχνότητες. Οι περισσότεροι κυνηγοί αντιλαμβάνονται την απώλεια επειδή δεν μπορούν να ακούσουν ήχους όπως αυτός της τσίχλας ή του beeper από τα σκυλιά τους όταν αυτά απομακρύνονται λίγο από αυτούς. Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που μας παρουσιάζεται από τους κυνηγούς είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από πού προέρχεται ένας ήχος με χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο σκύλος να είναι μπροστά δεξιά τους και εκείνοι να νομίζουν ότι είναι πίσω αριστερά. Αυτό συμβαίνει επειδή το ακουστικό τραύμα γίνεται στο αντίθετο αυτί από αυτό που επωμίζουν το όπλο τους. Δηλαδή αν επωμίζουν δεξιά το ακουστικό τραύμα θα εμφανιστεί στο αριστερό τους αυτί και αντιστρόφως. 

Πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα;

Η λύση έρχεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι πως θα προλάβουμε να αποτρέψουμε όλα αυτά ενώ το δεύτερο αφορά στις περιπτώσεις που το πρόβλημα έχει ήδη δημιουργηθεί. Η απάντηση στο πρώτο μέρος είναι απλή και ξεκάθαρη. Εφόσον ως κυνηγοί εκτίθεστε σε ήχους τόσο μεγάλης έντασης όπως η τουφεκιά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες. Τηρώντας όμως πάντα τους κανόνες ασφαλείας δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες οι οποίες κόβουν ή περιορίζουν την επαφή με το περιβάλλον που βρίσκεστε. Πρέπει δηλαδή, να φοράτε ωτοασπίδες που επιτρέπουν να ακούτε κανονικά ή και ενισχυμένα. Ο λόγος είναι προφανής, πρέπει να μπορείτε να ακούτε ό,τι συμβαίνει γύρω σας όπως η φωνή του συνκυνηγού ή κάποιου άλλου ανθρώπου αλλά και ήχους θηραμάτων. 

Το δεύτερο μέρος που ακολουθεί είναι λίγο πιο περίπλοκο. Στη περίπτωση που η βλάβη είναι μικρή θα πρέπει να φορέσει ο κυνηγός ειδικές ψηφιακές ωτοασπίδες με ανεξάρτητη ρύθμιση έντασης στο κάθε αυτί. Σκοπός αυτού είναι να σταματήσει την επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος και να αποκαταστήσει τον προσανατολισμό του. Αυτό επιτυγχάνεται ρυθμίζοντας δυνατότερα την ένταση της ωτοασπίδας του αυτιού στο οποίο υπάρχει το πρόβλημα  για να εξισορροπήσει την ακοή από τις δύο πλευρές. Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και δημιουργεί δυσκολία ακόμα και στην καθημερινή επικοινωνία τότε χρειάζεται να γίνει αποκατάσταση ακοής. 

Ποιες ωτοασπίδες αξίζει να προμηθευτείτε;

Το παράπονο των περισσότερων κυνηγών είναι ότι οι κλασικές ωτοασπίδες τύπου ακουστικών κεφαλής ακόμα και ως ηλεκτρονικές δεν είναι καθόλου πρακτικές στον κυνηγότοπο. Είτε γιατί πιέζουν, είτε γιατί ζεσταίνουν, είτε γιατί πιάνονται στα κλαδιά, ακόμα και επειδή χτυπά το κοντάκι πάνω σε αυτές όταν επωμίζουν αλλά και επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι και τόσο αποτελεσματικές. Στην Otomed μπορούμε και σας προτείνουμε μια εξαιρετική λύση σε όλα αυτά. Οι ωτοασπίδες CENS οι οποίες κατασκευάζονται στα μέτρα των αυτιών σας, είναι πολύ μικρές σε μέγεθος αφού πιάνουν μόνο ένα μέρος του πτερυγίου και διαθέτουν 5ης γενιάς ψηφιακό κύκλωμα. Έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικά προγράμματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Διαθέτουν προγράμματα εξειδικευμένα ανάλογα με τον τύπο κυνηγίου που κάνετε, καθώς και πρόγραμμα για το σκοπευτήριο. Επίσης διαθέτουν ασύρματη επικοινωνία με cb,vhf, για κινητά τηλέφωνα ώστε να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους κυνηγούς ανά πάσα στιγμή κατευθείαν μέσα από τις ωτοασπίδες CENS χωρίς παρεμβολές από το περιβάλλον. Είναι αδιάβροχες και με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας ( 400+ ώρες). Πάνω απ όλα όμως προσφέρουν την μέγιστη δυνατή προστασία μιας και το προηγμένο ψηφιακό κύκλωμα 5ης γενιάς μειώνει τον θόρυβο της τουφεκιάς στα 85 dB δηλαδή όπως ακούγεται ένας πυροβολισμός με σιγαστήρα. Παράλληλα ακούτε πεντακάθαρα τους ήχους του περιβάλλοντος ενώ η μείωση γίνεται στιγμιαία κατά τη τουφεκιά. Αποτέλεσμα είναι να επιστρέφετε στην καθημερινότητά σας ασφαλείς αλλά και χωρίς βουητά ή πονοκεφάλους. 

Μην ξεχνάτε, η ακοή μας είναι πολύτιμη και δεν χρειάζεται να την τραυματίσουμε για να την αναγνωρίσουμε. Είναι απαραίτητο να προστατέψουμε αυτή την πολύτιμη αίσθηση που τόσο πολύ μεγάλο ρόλο παίζει στην απόλαυση της δραστηριότητας μας αλλά και γενικά στη ζωή μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ωτοασπίδες CENS αλλά και με την προστασία και αποκατάσταση ακοής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Στοιχεία επικοινωνίας:  
Κέντρο αποκατάστασης και προστασίας ακοής Otomed  
Κάνιγγος 19 Αθήνα, 10677 
210-3838151 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

otomedlogowhite

Αθήνα (Κεντρικό)
Διεύθυνση: Κάνιγγος 19 - Αθήνα 106 77
E-mail: info@otomed.gr
Τηλ.: 210 3838151 

Άγιος Στέφανος
Διεύθυνση: Χελμού 34
(Έναντι ιατρείων ΙΚΑ Αγίου Στεφάνου) 145 65
E-mail: mpoundou@otomed.gr
Τηλ.: 210 8143172


FOLLOW US
fb icon fb icon   ytb

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜH
12 ΜΗΝΕΣ

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας!

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies