ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας: 210-3838151

Η βαρηκοΐα στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ο ουραγός της Ευρώπης;

  • Δημοσιευμένο στο Blog

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Πανελλαδικής Έρευνας για την ακοή των Ελλήνων και την αντιμετώπισή της βαρηκοΐας (Documentary).

Με τον όρο Βαρηκοΐα ονομάζουμε την μείωση της ακουστικής ικανότητας των ανθρώπων η οποία και επηρεάζει σοβαρά τη ζωή 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα, δηλαδή το 12% περίπου του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο 10%.
Λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτή τη χρόνια πάθηση διενεργήθηκε το 2023 η πρώτη πανελλαδική έρευνα για την βαρηκοΐα και την αντιμετώπιση της από την Ipsos Opinion S.A. για λογαριασμό της Otomed. Στο βίντεο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, συγκριτικά δεδομένα από την Ένωση Κατασκευαστών Ακουστικών Βαρηκοΐας αλλά και εμπειρίες ασθενών και ιατρών.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:

 1,200,000 πάσχουν από βαρηκοΐα στην Ελλάδα

Ευτυχώς για τους πάσχοντες από βαρηκοΐα, περισσότερο από το 85% των περιπτώσεων μπορεί να αποκατασταθεί με ειδική επιστημονική μέθοδο η οποία περιλαμβάνει και την χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι οι άνθρωποι που έχουν προχωρήσει στην αποκατάσταση της ακοής τους, στην Ελλάδα, είναι εκατοντάδες χιλιάδες το νούμερο ανέρχεται σε μόλις 50.000. Ταυτόχρονα 7 στους 10 ασθενείς που προμηθεύτηκαν ακουστικά βαρηκοΐας, από κατάστημα πώλησης ακουστικών, σταμάτησαν να τα χρησιμοποιούν μέσα στους πρώτους 2 μήνες λόγω μη εφαρμογής επιστημονικής μεθοδολογίας. Πιο συγκεκριμένα η πλειονότητα των ασθενών υποστηρίζει είτε ότι δεν αντιλαμβάνεται μεγάλη διαφορά με τη λύση που τους δόθηκε, είτε ότι αδυνατούν να ακούσουν με τρόπο που τους εξυπηρετεί και τους ταλαιπωρεί.

 

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Είναι πρόβλημα των ακουστικών βαρηκοΐας;


 Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η τεχνολογία αποτελεί βασικό στοιχείο μεν αλλά όχι το μόνο, για την αποκατάσταση της ακοής παρέχοντας στους πάσχοντες αυξημένη δυνατότητα πρόσληψης πληροφοριών που μεταφέρονται μέσω ήχου και ομιλίας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ένας από τους δύο τύπους της τεχνολογίας αυτής.


Ας δούμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Eυρώπη. Σύμφωνα με την Ένωση κατασκευαστών ακουστικών βαρηκοΐας, στην Ελλάδα εφαρμόζονται περίπου 22.000 ακουστικά βαρηκοΐας το χρόνο. Η χώρα μας στη λίστα του 2021, βρίσκεται στην προτελευταία θέση μπροστά μόνο από τη Ρουμανία με πολύ μικρή όμως διαφορά. Να λάβουμε υπόψιν ότι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 6 φορές μεγαλύτερος ενώ η Δανία που βρίσκεται στην κορυφή έχει 10 φορές περισσότερες εφαρμογές από την Ελλάδα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τη βαρηκοΐα και για τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες.


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μία από τις τρεις βασικές προκλήσεις σε σχέση με την απώλεια ακοής είναι το κοινωνικό στίγμα. Μέχρι το 2050, 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως προβλέπεται να έχει δυσκολία με την ακοή του.


 54% Κατατάσσει την βαρηκοΐα ως αναπηρία

Σχεδόν 6 στους 10 πιστεύουν για τη βαρηκοΐα πως πρόκειται για αναπηρία και όχι απλό πρόβλημα και περίπου 7 στους 10 θεωρούν ότι η βαρηκοΐα αφορά κυρίως την ηλικιακή ομάδα των 65+ ετών. Υποσυνείδητα δηλαδή είναι πιθανό κάποιος που θα διαγνωστεί με βαρηκοΐα να νιώσει (λανθασμένα) ανήμπορος και μειονεκτικά μόνο και μόνο που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Ταυτόχρονα η γενική φημολογία που επικρατεί ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν βοηθούν στην αποκατάσταση ακοής και η προγενέστερη εικόνα των ακουστικών που ήταν αρκετά ογκώδη και δύσχρηστα δημιουργεί άσχημες αυτόματες νοητικές αντιδράσεις στους ασθενείς απομακρύνοντας τους όλο και περισσότερο από την εφαρμογή ακουστικών και την αποκατάσταση της ακοής τους.

έρευνα βαρηκοΐας

 


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα άτομα με βαρηκοΐα, ακόμα και όταν αυτή έχει αντιμετωπιστεί, μπορεί συχνά να αισθάνονται το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με την απώλεια ακοής και τη χρήση ακουστικών και να προσπαθούν να κρύψουν την βαρηκοΐα τους. Πολλοί επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων και ηλικιακών στερεοτύπων.


Από τη στιγμή που κάποιος θα διαπιστώσει ότι δεν ακούει καλά σε ποσοστό, σχεδόν, το 80% θα επισκεφθεί ΩΡΛ, ενώ το 20% δεν κάνει καμία ενέργεια και θα προσπαθήσει να βρει λύση μόνο όταν η κατάσταση γίνει πολύ δύσκολη στην καθημερινότητά του.
Η μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 7 στους 10) όσων γνωρίζουν ότι έχουν δυσκολία στην ακοή δεν έχουν προσπαθήσει να αποκαταστήσουν την ακοή τους , ενώ από αυτούς που έχουν αγοράσει ακουστικό από κάποιο κατάστημα το φοράει μόνο στο ένα αυτί. Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από απώλεια ακοής, σε ποσοστό 98%, αυτό συμβαίνει και στα δύο του αυτιά. Η ακοή των ανθρώπων προκύπτει από τον συνδυασμό όσων ακούγονται και από δύο αυτιά μιας και το κάθε αυτό προσφέρει διαφορετικά πράγματα από το άλλο. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι όταν αποκαθιστούμε την ακοή μόνο από τη μια πλευρά πρακτικά δεν έχουμε κανονική (πλήρη) ακοή και έτσι δεν αποκαθιστούμε την ακουστική μας ικανότητα πραγματικά.

Πώς μπορούμε να το ανατρέψουμε αυτό;

Αρκεί να κατανοήσουμε ότι η βαρηκοΐα είναι μια πλήρως αντιμετωπίσιμη πάθηση που σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη σήμερα επηρεάζει 196 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται αυτό το νούμερο να έχει φτάσει στους 236 εκατ. Το χρέος λοιπόν για την επανεκπαίδευση των ασθενών και την πλήρη αποκατάσταση της ακοής τους, αναλαμβάνουν εκείνοι που έχουν την  πρώτη επαφή με τον ασθενή και οφείλουν να το κατευθύνουν σωστά,, δηλαδή οι ΩΡΛ ιατροί. Εν συνεχεία πρέπει να αναλαμβάνουν ειδικοί στην αποκατάσταση ακοής και όχι πωλητές ακουστικών. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες της επιστήμης της Αποκατάστασης της ακοής καθώς και της τεχνολογίας η οποία είναι το εργαλείο αυτής, πρέπει να τονίσουμε ότι η απώλεια ακοής δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα και θα πρέπει να περάσουμε απευθείας στο επόμενο βήμα. Το ειδικό και πιστοποιημένο Κέντρο Αποκατάστασης Ακοής, που θα επιλέξει ο ασθενής, οφείλει να εφαρμόζει επιστημονικές και ιατρικά τεκμηριωμένες μεθοδολογίες έτσι ώστε να προβεί στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου του και να τον οδηγήσει στην πλήρη επαναφορά της ζωής.. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη πλήρους πρωτοκόλλου για την αξιολόγηση του ασθενούς, την επιλογή μέσου αποκατάστασης καθώς και καθοδήγηση και υποστήριξη για τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο μετά την εκκίνηση της διαδικασίας της αποκατάστασης.

 

 

otomedlogowhite

Αθήνα (Κεντρικό)
Διεύθυνση: Κάνιγγος 19 - Αθήνα 106 77
E-mail: info@otomed.gr
Τηλ.: 210 3838151 

Άγιος Στέφανος
Διεύθυνση: Χελμού 34
(Έναντι ιατρείων ΙΚΑ Αγίου Στεφάνου) 145 65
E-mail: mpoundou@otomed.gr
Τηλ.: 210 8143172


FOLLOW US
fb icon fb icon   ytb

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜH
12 ΜΗΝΕΣ

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας!

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies